Aabv

Ofte stilte spørsmål om fyrverkeri og flyvende lanterner

Når er det lov til å sende opp fyrverkeri?

fireworks 143317 1280 free download pixbayPå nyttårsaften er det lovlig å sende opp fyrverkeri mellom kl 18.00-02.00. Utover dette kreves det tillatelse fra politiet. Dersom det gis tillatelse fra politiet skal det sendes melding til brannvesenet. Brannvesenet kan dersom værforholdene gjør det nødvendig nekte oppskyting av fyrverkeri.

Er det lov til å sende opp kinesiske lykter / flygende lanterner?

Vi gir ikke tillatelser på forespørsler om å sende opp kinesiske lykter / flyvende lanterner på grunn av brannfare. Forskrift 26.juni 2002 nr 847 om brannforebyggende tiltak og tilsyn § 8-2 angir at: «Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer en brannfare utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slukket».

Brannvesenet definerer disse lanternene som en stor brannrisiko. Man har ingen kontroll på hvor de lander, og man vet ikke om de er slokket når de lander. De kan derfor antenne en brann uten at man vet om det. I tillegg ser etaten det i sammenheng med de generelle aktsomhetsbestemmelsene i lovverket, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 5 hvor: «Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges.»