Aabv

Brannsikker jul og nyttår

Desember er dessverre en måned som kommer dårlig ut på brannstatistikken. Det er derfor viktig å være bevist på at brannfaren øker i denne perioden.

JulegavetipsDe tre mest typiske brannårsakene som fremtrer ofte i desember er:

  • Bruk av levende lys
  • Gjenglemte gryter på komfyren
  • Feil med elektrisk julebelysning

Med bevisstgjøring rundt disse farene kan mange branner forebygges.  

Røykvarsler
Det viktigste er likevel å begrense konsekvensen av en brann ved å sikre det som ikke kan erstattes. Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler, en i hver etasje. Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. I boliger med mange rom og/eller flere etasjer, bør røykvarslere seriekobles. Når alarmen utløses, vil den automatisk utløse alle røykvarslerne. I følge lovgivningen er det eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Røykvarsleren bør sjekkes jevnlig og husk å skifte batteri minst en gang i året. Røykvarslerens dag er 1 desember, brannvesenet anbefaler deg derfor å benytte denne dagen til å bytte batteri.
En fungerende røykvarsler er en effektiv måte å sikre at alle kommer seg ut av boligen dersom en brann skulle oppstå.

Gode råd for bruk av levende lys:
Levende lys må stå stødig og i loddrett stilling slik at det ikke kan velte. Levende lys skal holdes unna brennbare gjenstander som gardiner og brennbare lysmansjetter. I tillegg må levende lys alltid holdes under oppsikt, lag deg gode rutiner for slukking av lys når du forlater rommet.

Gode råd for bruk av kjøkkenet:
Gjenglemte gryter kan ofte være årsak til brann, pass derfor på å holde deg på kjøkkenet eller i umiddelbar nærhet av kjøkkenet når du lager mat. Dersom du skal forlate kjøkkenet så må varmen skrues ned.

En vanlig årsak til at tørrkoking fører til brann på kjøkkenet er fett i ventilatoren, dersom denne er uren vil mindre branner for kunne spre seg til ventilatoren. Benytt derfor anledningen til å gjøre ventilatoren ren for fett og innstaller komfyrvakt.

Gode råd for bruk av elektrisk julebelysning:
Slå av julebelysningen om natta og når du ikke er hjemme.

Dersom det skulle oppstå feil på julebelysningen vil dette kunne føre til at pærene blir varmere en normalt, det er derfor viktig å passe på at belysningen ikke er i direkte kontakt med brennbare materialer. Vær også oppmerksom dersom noe lukter brent eller svidd, spor alltid opp kilden til det som lukter brent. Svimerker er et alvorlig faresignal.

Ålesund brannvesen KF ønsker alle en riktig hyggelig og sikker julefeiring.

 

 

 

 

 

Emneord: Informasjon, Høytid